Smartlog v3 » palmerstona » Trods stort fokus har kun få taget stilling til organdonation
Opret egen blog | Næste blog »

Trods stort fokus har kun få taget stilling til organdonation

6. Mar 2013 09:32, palmerstona

På trods af stort fokus på organdonation, og flere kampagner de seneste år, har kun hver femte voksne dansker taget stilling til, om de vil være donor.

Men når den afdøde ikke selv har taget stilling står de pårørende tilbage med den svære beslutning.

Og så siger de pårørende nej i næsten 30 procent af tilfældene, viser nye tal fra Dansk Center for Organdonation.
Stod tilbage med beslutningen

En af dem, der har stået i præcis den situation, er Karina Kristensen. Da hendes bror døde, kendte ingen i familien hans holdning til organdonation.

- Det er verdens sværeste beslutning. Alle følelser er i spil, og du skal tage beslutningen om din brors organer må bruges til nogen, der har brug for hjælp, siger Karina Kristensen.

Hun var sammen med sin familie igennem mange overvejelser, inden de traf beslutningen. De sagde nej.

- Vi kunne ikke klare mere på hans vegne, og vi som familie kunne ikke klare mere, så det var en fælles beslutning, at vi sagde nej på det tidspunkt. Jeg fortryder ikke beslutningen, siger Karina Kristensen.
Vigtigt at tage stilling

For ikke at efterlade sine pårørende med den svære beslutning, er det vigtigt at tage stilling til organdonation, mener eksperter.

- Jeg tror man skal oplyse om, hvor stor betydning det har for de syge patienter, der står på venteliste til et nyt organ. Hvad det vil sige for livskvaliteten at overleve, og det tror jeg man skal oplyse samfundet om, siger overlæge på Neurokirurgisk klinik på Rigshospitalet, Niels Agerlin.
Mange dør på venteliste

Hvis man ser på tallene fra de nordiske lande de seneste seks år, er Danmark det land, hvor flest er døde på venteliste.

Sidste år døde næsten 30 mennesker, mens de ventede på et organ, og selvom det går den rigtige vej, er vi stadig for dårlige til at skaffe donorer.

- Antallet af donorer er for lavt her i landet, siger overlæge på Hjertemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Hans Eiskjær.


Relaterede